Bredbånd

Hvad er en speedtest?

n speedtest kaldes også for en hastighedstest, begge dele betyder at lave en test af hastigheden på din bredbåndsforbindelse. Dit abonnement på bredbåndsforbindelse giver dig en bestemt hastighed, når du navigerer online. Får du rent faktisk den hastighed, du abonnerer på? Det er værd at tjekke.

Hastigheden er som regel den vigtigste faktor for prisen på en bredbåndsforbindelse. Jo højere hastighed, jo højere pris. Hvis du derfor betaler for en forbindelse på 500 Mbit/s, mens det viser sig ved en test, at du faktisk kun har en hastighed på 200 Mbit/s, er der jo noget galt. Og du bør henvende dig til din udbyder.

Hvis den målte hastighed ved en speedtest faktisk viser den hastighed, du abonnerer på, kan det være, du undrer dig, fordi du synes hastigheden, når du er online, er for lav. Hvis dette sker, er det fordi, du reelt har brug for at opgradere din bredbåndsforbindelse. Og så kan du jo kontakte din udbyder om dette. Eller du kan vælge at skifte udbyder, hvis du alligevel skal opgradere og finder et godt tilbud et andet sted.

Derfor skal du tjekke hastigheden på din bredbåndsforbindelse

Der er derfor flere gode grunde til at tjekke hastigheden på din bredbåndsforbindelse. Heldigvis findes der mange steder, hvor du online kan udføre en speedtest ganske gratis. Udbyderne af bredbåndsforbindelser tilbyder denne service generelt, ikke blot til deres egne kunder. Men der er også uafhængige speedtests.

De uafhængige sites, hvor du gratis kan udføre hastighedstest af din bredbåndsforbindelse, har den fordel, at de ikke tager sig af, hvor du er kunde. Om du har abonnement hos den ene eller anden udbyder, er ligegyldigt. Dette er måske en fordel for at få et neutralt testresultat. Som du så kan sammenligne med testresultater fra andre udbydere af hastighedstests. Det er nemlig nødvendigt, at du laver flere tests.

Alle, der tilbyder speedtest, anbefaler, at du udfører testen mindst 2-3 gange – gerne på det samme site – for at få et gennemsnit af hastigheden på dit bredbånd. Hastigheden kan nemlig godt variere, især hvis du har bredbåndsforbindelse via telefonstikket, det der kaldes DSL.

Det er samtidig sådan, at resultatet af speedtesten afhænger af, om du følger instruktionerne for udførelse af testen til punkt og prikke. På hvert site, hvor de tilbyder udførelse af hastighedstest, giver de nogle instruktioner til at lave testen. Det er vigtigt, at du følger instruktionerne. Ellers fungerer testen ikke.

For eksempel er det vigtigt, der ikke er andre i din husstand, der er online samtidig på den samme forbindelse, når du skal udføre testen. Du må heller ikke have andre vinduer i din browser åbne end det, du skal bruge til at lave testen. Alt andet skal være lukket. Du skal også slå din antivirus fra.

Når du udfører speedtesten, får du et resultat for både download og upload. Hvis du har bredbåndsforbindelse via fibernettet, vil hastigheden for down- og upload normalt være den samme. Hvis du derimod har bredbånd via Tv-kabel (coax) eller telefonkabel (DSL), er hastighederne for henholdsvis down- og upload normalt forskellige.

Du bør bide mærke i begge hastigheder og se, om de stemmer overens med de hastigheder, du er blevet lovet af din bredbåndsudbyder. Hvis du har lavere hastighed end forventet, bør du udføre testen igen og blandt andet sikre dig, at du har en kablet forbindelse til din enhed. Trådløs forbindelse giver ikke den lovede hastighed. Desuden kan det give lavere hastighed, hvis din PC er en gammel model.